lekker aan het werk
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Jeroen
18 September 2009 | Nieuw Zeeland, Geraldine
Hier ben ik weer vanuit NZ. Het gaat hier nog steeds heel goed. Van de week hebben we bezoek gehad van de veearts, natuurlijk komt die vaker, maar nu wat het checken of de koeien allemaal schoon zijn van binnen na het afkalven. Het is gewoon met een metalen pipet en een rubber rondje aan de top, die gaat in de cervix en zo kun je zien of ze schoon zijn of niet. Of je het snapt of niet, het was een drama! Dat komt ook omdat die morgen Adrien onze manager de koeien een spray over de rug heeft gegeven tegen insecten, en smiddags waren er dus 2 veeartsen om ze te checken. Een stess volle dag dus. De koeien waren heeel onrustig, schoppen de apparaten af, schijten en gewoon roemoerig. De dag erna kwam de veearts dus terug om ze het medicijn in te brengen om ze schoon te maken (metricure). Weer een drama en de koeien waren weer zo roemoerig en onrustig. We begonnen smorges 5 uur met melken, en waren pas om half 1 smiddags klaar. En echt alles zat ook kats onder de stront. Ik ben nog nooit zo smerig van stront geweest, koeien schoppen na je, want ze denken natuurlijk dat jij de boeman bent, maar je wilt ze alleen maar verlossen van de melk haha. Ook is het zo fijn dat we een vaarzen groep hebben (eerste jaars koeien) en dat is helemaal een grap om die te melken als de veearts aan de andere kant staat.
Maar goed, nu 2 dagen later zijn de koeien eindelijk weer een beetje op niveau zoals je van te voren waren. Zaterdag en Zondag ben ik dus vrij, en daar heb ik nu ook wel zin in. Na een paar lange dagen van 5 smorges tot 7 uur savonds hij het ook wel weer gehad met de koeien.
Als het goed is gaan Beli en ik morgen, zaterdag, skieen. Ik hoop dat het nu wel goed weer is, niet dat we daar zijn en weer terug kunne, zal niet de eerste keer zijn. Ook heb ik van de week een pakketje ontvangen van mama met daarin hagelslag, muisjes, borrelnootjes, dropjes, stroofwafels en een lekker geurtje. Ik heb de buren er ook ff van laten proeven en die vonden het ook helemaal geweldig, vooral de kinderen. Ook heb ik een leuke kaart van Oom Gerard en Tante Jaqueline ontvangen, hartstikke leuk, ik hoop dat remco het heeft doorgegeven. Ik was in het vorige verslag de verjaardag van Bartje vergeten, maar Bartje je zit diep in me hartje haha.
Ook kan ik goed met de dochter van Ad en Anita, Stacey. Soms als ik terug kom van het melken dan heeft zij al een lekker potje eten gekookt, de was gedaan en me hutje opgeruimt, the bitchwork volgens Adrien mijn manager haha. Heel erg fijn dat zij dat doet voor mij, toch wel fijn dat ik dat dan niet meer hoef te doen. Ik ga zo ook ff naa hun toe met Beli, zij heeft van de week tentamens gehad, en nu het erop zit gaat ze dat ff vieren met ons en een aatal vrienden van haar.
Ook heb ik weer een aantal foto's gemaakt, ofja eingelijk Stacey, zij wil dat vaak doen, die staan op mijn hyves, www.bodje90.hyves.nl
Ook heb ik daar een filmpje, kun je zien hoe het melken zon beetje gaat. De productie van de koeien valt mij hier niet tegen, ik had het veel minder verwacht. De koeien zitten nu op ongeveer 22 liter per dag, halverwege oktober zitten ze in de top, dan wordt er 24 liter verwacht. De koeien moeten het meeste uit gras halen, ze krijgen 3 kg mais, dus 1 kg ds, en 2,5 kg graan, geplette tarwe met nodige mineralen. Niet zo slecht, het gras is hier eingelijk van zeer goede kwaliteit. Nu is het ook heel droog, dus nu zijn we ook volop aan het beregenen. De farm telt 236 hectare grasland, al het land is beregent. 220 hectare kunnen we doen met beide beregenings installaties. Dus ruim 16 hectare moeten we met sproeiers doen. Die sproeiers moeten we 1x per dag verzetten, gewoon ding oppakken en rije maar met de quad, wel zwaar werkje.
De grond en de melkstal vergelijk ik altijd maar met een pizza hawaii, alle percelen rond de melkstal zijn echt als pizza punten, en de ronde melkstal is het annanasje in het midden. Dit is voor 3 kwart, die andere kwart heeft die buurman opgegeten, haha nee die heeft hij ingebruik. Dus de beregenings installatie maakt altijd een 3 kwart rondje, elke keer heen beregent hij 6mm water, en elke keer heen is ongeveer 30 uur. De pomp ervan is ook een beste pomp, die heeft een capaciteit van 100 liter per seconde, en werkt op stroom. De hele installatie kost ongeveer 750.000 dollar, dus een kleine 4 ton in euro's, en je hebt er niks mee te doen. Gebruksvriendelijk dus.
Ik hoop dat ik weer een beetje meer info heb gegeven zodat je weer een beetje een beeld hebt van hoe het hier gaat.
Ik vind weer mooi gewest, kalm aan
18 September 2009 - 08:16
Family Krebber:
Hoi Jeroen,
Weer een mooi verslag. Boeiend daar allemaal hoor! Het is hier ook droog maar we zijn niet aan het beregenen. Mooi weer om de mais goed van het land af te krijgen.
Veel plezier tijdens het skieen!
groeten vanuit Megchelen,
Hein, Lotte, Sanne, Riske, Lieke en Leonie -
18 September 2009 - 09:24
Erika:
Ha jeroen ,zo nu heb je zelfs al een interieurmeedewerkster in dienst HA HA.Je hebt het goed voor mekaar.Ach en als ze lekker kan koken is dat mooi meegenomen.Kerel geniet maar lekker van je vrije weekend,dat heb je zeker wel weer verdiend.Met ons hier in stokkum gaat ook alles goed,maar melvin mist kevin toch nog wel een beetje.Ook in Canada gaat alles naar wens.
Tot de volgende keer.
Groetjes van theo erika robin en melvin..... -
19 September 2009 - 17:33
Remco:
He bolle!
Mooi verhaal hoor. Ik ben ook weer aan het werk bij Meiland. Beetje klusjes doen, doorsmeren van machines en je vader in de weg lopen. Moet van hem een overal aantrekken, ben natuurlijk weer veel te snel zwart met al dat vet, maar die dingen zijn er niet in mijn lengte. Begint dan zo te trekken in de ballen. Je weet wel....Na, kalm an daar en doe de vrouw de groeten ;).
Tjoow! -
20 September 2009 - 08:14
Gerard Bod:
Hallo Jeroen, weer een mooi verhaal. Wel hard werken, maar super dat Stacey wat bitchwork voor je opknapt! Wèès doar maor zuunig op!!!
Groeten, Gerard -
20 September 2009 - 16:48
Fam. Tousain:
Jeroen, leuke die verhalen van jou. Ik blijf ook op de hoogte via je moeder, elke maandag. haha. We wensen jou een hele fijne tijd toe de komende werken. Geniet er nog van!
Groeten. -
20 September 2009 - 20:05
Kevin:
Eej bodjuh. Een mooi verhaal hej er van gemaakt, ik heb het zekers prima na de in canada, zo te lezen loopt het bij jou ook allemaal prima... nog veel plezier met de belevenissen die je nog gaat mee maken he groetjes vanuit canada. teet! -
21 September 2009 - 18:44
Rik:
Dag Jeroen,
zo te lezen heb je het wel aardig naar je zin in NZ. Leuk om je verslagen af en toe te lezen veel succes verder. We zitten hier volop in de mais.
groeten uit etten/Azewijn -
22 September 2009 - 01:52
Bart Ten Have:
Ha bodje zo te lezen heb ie het daar ook hartstikke naar je zin, net al ik hier in Canada maar moet morgen al weer naar huis:( geniet er nog van -
22 September 2009 - 07:17
Jacqueline :
He Jeroen, goed man dat je het zo ontzettend naar je zin hebt.
Mooie verslagen hoor die je iedere keer weer schrijft.
Geniet nog van je tijd, enne we blijven je volgen hoor.
Liefs uit Apeldoorn. -
23 September 2009 - 11:56
Fam.Eric Bolder:
Ha Jeroen
Wat leuk dat je iedereen laat meegenieten met je stage in NZ. nog veel plezier en tot de volgende keer.
Groetjes, Eric,Bernadette, Lotte,Janneke,Siebe