Lente
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Jeroen
30 Augustus 2009 | Nieuw Zeeland, Geraldine
1 september is het hier Lente. Dit is ook al een beetje te merken nu, het begint soms al lekker warm te worden, gisteren heb ik lekker in tshirt en korte broek gemolken. Wel fijn, smiddags met melken sta je in de zon.
De grootste piek zit erop. Ongeveer 650 koeien hebben nu gekalfd. De melkstapel is nu ongeveer 570 koeien. Dit is een mooi aantal, en als je ze in de wei ziet staan zou je het niet zeggen dan het er zoveel zijn. Binnenkort gaan we de koeien selecteren in 3 verschillende groepen. We willen een vaarzen groep, laag productieve en hoog productieve koeien groepen maken. Dit is meer omdat vaarzen vaak een beetje worden verstoten bij het mais eten in de wei, en altijd pas als laatste in de melkstal komen omdat ze eerder de kans er niet voor krijgen. Ook doen ze dit dit jaar voor het eerste met de laag en hoog productieve koeien. Dit is om een beetje geld te besparen met het aantal kilo's graan wat ze in de melkstal krijgen.
Elke dag word het wat minder met de het kalveren. Gisteren hadden we maar 2 koeien, toch wat anders als het er ook 25 kunnen zijn. Verwacht word dat de laatste koe eind oktober kalfd. Nu hebben we dus iets meer tijd om andere dingen te doen in en rond de stal. Het nodige onderhoud, en alles schoon houden. Er zijn hier geen dagen dat je je verveeld, en nu kunnen we soms ook een iets langere pauze houden tussen de middag. Dit is ook wel fijn, als je 5 uur aan de gang gaat smorges is het soms wel een langen weg tot 12 uur smiddags. Het melken gaat hier super snel, vooral in de middag. Dan is het echt hoe snel je kunt onderhangen, zo snel kun je ook gaan. Ik had van de week 560 koeien in 1 uur en 35 minuten gedaan, schiet mooi op dus. Smorgens moet je het kalmer aan doen, anders komen de koeien voor de 2e keer rond, dit omdat ze dan niet klaar zijn, en zolang het apparaat er onderhangt kan de koe ook niet uit de melkstal.
Ook wou ik vandaag of morge nog even skien nu het nog kan. Omdat het soms zo warm is smelt het sneeuw aardig. De rivieren hier in de buurt komen nu ook al iets hoger en snellere stromingen. Het water van de bergen is trouwens mooi helder en blauw water.
Van de week is er niet of nauwelijks wat bijzonders gebeurt, dus het was gewoon doe je ding en ga na huis.
Wel vond ik het leuk om mee na de pacht gronden van de boerderij te gaan. Daar lopen nog een koppel van 100 droge koeien en ongeveer 800 stuks jongvee. We moesten wat droge koeien verplaatsen, dus dan moeten ze via de weg na de juiste wei worden gebracht. Beetje met de auto achter de koeien aanrijden, en zorgen dat ze in de berm lopen. Het is wel grappig koeien en schapen op de weg altijd voorrang hebben, dit is een officiele wet.
Wel leuke dingetjes over NZ:
Het land is 7 keer zo groot als Nederland, en 25% van de bewoners leven in Aukland, een grote stad.
Het is maar anderhalf uur vliegen van de zuidpool.
4 miljoen inwoners.
De bevolking noemen zich zelf kiwi's, dit omdat dat vogels zijn die je nergens anders te wereld ziet.
De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners, maar als ik het goed begrijp liggen de kiwi's en de Maori's elkaar niet zo, schijnbaar zijn ze lui, krijgen geld van de regering omdat het hun land is, en nu willen een hoop hun land weer terug, maar dat kan natuurlijk niet.
95% van de melk wat hier word geproduceerd is export.
Ook kun je hier makkelijk een geweer krijgen, je gaat met 1 familie lid en 1 vriend na de politie, ff praten, en daarna kun je een shotgun, alles krijgen wat je wilt, veel boeren hebben dat, om als het moet koeien te schieten.
Jagen is hier geen probleem, je hoort het hier veel snachts, vooral op possums, een soort grote cavia, groter dan een kat, zitten in bomen en maken veel kabaal, je ziet ze regelmatig.
Het is ook makkelijker hier een boerderij te beginnen, veel regels zijn er niet, het is wel makkelijk om wat geld achter de hand te hebben.
Ik vind het weer mooi geweest en ga weer ff de omgeving in.
Ik vind het ook leuk om berichten te ontvangen, dus laat maar komen.
Groeten Jeroen
30 Augustus 2009 - 09:25
Tonnie (papa):
Eindelijk krijg ik nu de kans om de eerste reactie te geven! (geintje) Las jouw verhaal als eerste, ben net terug van Huntenpop opruimen. Fijn dat de temperatuur oploopt en dat het je nog steeds zo naar je zin hebt. Je schrijft dat je je daar niet hoeft te vervelen. Maar dat hoef je hier t.z.t. ook niet hoor! Komende week beginnen we met de eerste mais, dus hier begint de herfst bijna. De platanen in de tuin zijn de helft van de bladeren al kwijt door de droogte. Jeroen, ook ik volg je op de voet en wens je nog een fijne en leerzame periode!
Groetjes uut Azum. -
30 Augustus 2009 - 09:42
Rob En Petra:
He hallo Jeroen,
Leuk weer zo'n uitgebreid verslag van je te lezen. fijn dat je het zo naar de zin hebt.
We blijven je volgen. groetjes van Rob en Petra -
30 Augustus 2009 - 12:41
Wilco En Henrieke:
Wat een leuke verhalen. Lijkt me allemaal best vermoeiend. Zeker aan het begin.
We wensen je nog een goede tijd daar in Nieuw-Zeeland
Groetjes Wilco en Henrieke -
30 Augustus 2009 - 18:39
Opa&Oma Van Beli:
Hallo Jeroen wij genieten ook van jouw verhaal wij sturen Beli elke week !0 vragen die hij beantwoord dus wij zijn aardig geinformeert maar jouw verhaal is voor ons ook interesant 95% van de melk isExsport waar naartoe en in welke vorm.
ontvang de hartelijke vanOpa%oma van beli
van beek uit lathum. -
31 Augustus 2009 - 10:45
Gerard Bod:
Weer een mooi verslag Jeroen, en blijkbaar kom je niet aan vervelen toe. dat is het beste, dan vliegt de tijd om. Ik zou af en toe die prachtige natuur daar ook wel eens willen proeven! Groeten en succes!! Gerard -
01 September 2009 - 12:06
Remco:
He fijne!
Mooi verhaal weer hoor. Hier is alles goed. Druk nog met studeren. Wil niet helemaal zoals het moet, maar goed. Ook daar hebben we vast weer een oplossing voor. Groeten daar aan die kiwi's.
Groeten van een lange banaan...... -
01 September 2009 - 14:29
Arthur Zweers:
Hoi Jeroen,
ik dacht dat je een beetje aan het staigelopen, feesten en beesten was daar aan de andere van de wereld, maar je moet echt hard werken daar merk ik. Als het goed is krijg je van je moeder een ansicht kaart van Azum toegestuurd. Deze hebben wij gemaakt en uitgegeven voor de toeristen hier, kun je aan de kiwi's laten zien waar je woon.
Veel plezier en pas goed op jezelf.
Arthur
01 September 2009 - 20:56
Hannes:
Fijn dat je het daar nog naar je zin hebt.Je maakt er allemaal mooie verslagen van man. Maar bij ons zijn hier de scholen weer begonnen dus hier is ook alles weer goed.;)
groetjes,
hannes -
02 September 2009 - 16:59
Bert:
He ouwe snoeper,
Geweldig man dat het je zo goed bevalt, de tijd vliegt he. Begin soms te twijfelen of ik je op 01 november wel weer zie (geintje).
He kerel hou je haaks en blijf je volgen!
Groet, Bert -
02 September 2009 - 18:18
Anita:
Leuk man, die filmpjes op je hyves!
Groetjes. -
03 September 2009 - 11:55
Family Krebber:
Hallo Jeroen,
Ook wij volgen je avontuur vanuit Megchelen. Je moeder had ons verteld over deze site dus zijn we direct gaan kijken. (helemaal niet nieuwsgierig zullen we maar zeggen.....)
Keileuk om te lezen hoe je geniet van de koeien en het melken daar. We wensen je veel succes en veel plezier en hopelijk heb je ook nog een beetje tijd over om van alle andere mooie dingen daar te genieten.
Heel veel succes en genieten!!
groetjes,
Hein, Lotte, Sanne, Riske, Lieke en Leonie Krebber-Bramel Megchelen
03 September 2009 - 12:12
Willeke:
Heej Jeroen,
Toch even een berichtje achter laten.. Super zeg die verhalen.. Heb er ook al wat aan Gerjan laten lezen.. Maar goed dat je je niet verveeld..
Helaas mis je wel de kermis die over 23 daagjes al begint.. Maar volgend jaar kun je dat wel inhalen jou kennende.. haha..!
Nog heel veel succes en ik lees de rest van de verhalen die nog komen vanzelf..!
Liefs Willeke -
06 September 2009 - 13:42
Ton Venhoeven:
ha Jeroen,
Zo te lezen heb je het goed naar je zin daar gelukkig maar. Het melken gaat je goed af ik kan me niet voorstellen dat f. welling uit etten jou dat geleerd heeft ha ha.We vinden het leuk als je veel foto's maakt dan krijgen we een goed beeld van hoe het daar is. Je moeder had aan mijn vader ook nog het een en ander verteld o.a. over het schieten wat daar mogelijk is gelukkig heb je afgelopen jaar al een beetje geoefend.
Nou hier gaat het voor de rest goed het is wel aan de droge kant de maisoogst is al begonnen iedereen is weer naar school dus weer het normale leven. oja ik moest je nog even de groeten doen van mijn vader en moeder en je veel succes toe wensen. Nou de groeten en we melden ons wel weer.
P.s. Je had het over de inwoners daar zijn ze net zo mooi als hier?
Nou de groeten Ton, Bianca en de kids -
07 September 2009 - 08:35
Erika:
Ha die Jeroen.Wat fijn om jou verhalen te lezen,en fijn dat je het nog steeds naar je zin hebt.Je hebt het allicht al wel gehoort,maar met Kevin gaat het ook goed.Ook hij vind zijn bedrijf waar hij vertoeft,geweldig.en vind Canada echt supper.Leuk dat we jullie bijde zo kunnen volgen.Nou Jeroen succes verder,en we laan ons weer verassen.
De groetjes van
Theo Erika Robin en Melvin... -
08 September 2009 - 08:42
Esther Oude Elberink:
Hey Jeroen! Nou ff kort een reactie! Geweldig daar zo of niet! Je redt je uitstekend...ik had ook niet anders verwacht eigenlijk! Heerlijk he zo een compleet ander leven te hebben naast je leven in holland! Die vrijheid die je voelt ondanks dat je toch moet werken enzo...das een heel stoer gevoel..Althans dat vond ik toen ik in vietnam zat voor een half jaar. Echt Jeroen, haal ALLES eruit wat erin zit > ga zoveel mogelijk zien en doen ook naast je werk! Maak contact met allerlei mensen...misschien tref je (of heb je al getroffen?) nog een heus lieffie daarzo..maakt het allemaal helemaal tof enzo...maar da hoef ik ow vas nie uut te leggen!! Hihihi!...Moeij ook lekker helemaal niets over mailen ofzo..is lekker ow ding!
Dat bedoel ik ook met vrijheid!Heeeerlijk toch!
Hier alles goed..lekker druk bij meiland..allemaal goede zin...ikku dus zwanger maar misschien had je dat al via moeders gehoord? Ik ben in ieder geval nu 14 weken...je kunt het nu ook zien aan den buik! Ik heb nog wel 2 dagen met Tijn in ziekenhuis gelegen >hij had een griepvirus..maar is allemaal al weer ok! Heurt der allemaal beij!
Deze week is het hier nog lekker weer dus das fijn!
Nou kerel, suxxes daaro en vul plezier! Tot in de pruimentijd!! Hihi!
Liefs Esther...die van Meiland! -
11 September 2009 - 18:45
Pieter Maria En Kids:
we hebben je verslagen allemaal gelezen alleen al die lange reis wat je toch maar gedaan heb petje af.ikzelf moet er niet aandenken. je praat er wel heel gemakkelijk over dat je zelf je eten moet koken vind je dat niet vervelend dat je na een dag hard werken ook nog moet koken.jeroen uit je verslagen merk ik dat je erg naar je zin heb.groetjes uit azewijn ,goede terug reis we spreken je wel weer. pieter maria en kids -
20 Oktober 2009 - 12:33
André Nijenhuis:
Hé Jeroen, zo te horen heb je het daar prima naar je zin. Leuke verhalen, ook voor later! Geniet er nog even van. Groetjes,
André, Karin en Rogier